Migratie betekent: de grens passeren, afwijken van het gebaande pad. Dat vereist durf. Migrantenverhalen zijn daarom altijd bijzondere verhalen. Dat is wat ons inspireert.

Direct contact

Bel ons Wij zijn telefonisch bereikbaar op +31 (0)20 520 7050

EU onderdanen en hun familieleden

Alle EU-burgers en hun naaste familieleden hebben recht op verblijf in Nederland op grond van het EU-recht. Dit verblijfsrecht bestaat, onafhankelijk van de afgifte van een verblijfsvergunning. 

Gezinsleden van 'Unieburgers'
hebben geen MVV nodig en
hoeven niet in te burgeren.
EU-burgers of “Unieburgers” zijn onderdanen van andere EU landen dan Nederland. Ook Nederlanders die in een ander EU land woonachtig zijn geweest vallen hieronder. Deze groep heeft een rechtstreeks verblijfsrecht in Nederland, als zij zijn aan te merken als werknemer, werkzoekende of zelfstandige, of als zij beschikken over voldoende middelen van bestaan en een ziektekostenverzekering. De laatste categorie wordt de economisch niet-actieven genoemd.

Vooral voor familieleden van Unieburgers die zelf niet de nationaliteit hebben van een lidstaat van de Europese Unie - zogeheten Derdelanders - is het EU-recht en de daaraan verbonden verblijfsrechten belangrijk. Zij hebben namelijk dezelfde rechten als EU-burgers en worden ook verblijfsrechtelijk hetzelfde behandeld. Ook ongehuwd partners van EU-onderdanen worden onder bepaalde voorwaarden hetzelfde behandeld als Unieburgers.

Deze derdelanders hoeven dus niet in het bezit te zijn van een machtiging tot voorlopig verblijf (MVV) om Nederland in te reizen. Zij kunnen bij de Nederlandse vertegenwoordiging een inreisvisum aanvragen. Dit inreisvisum behoort snel en kosteloos te worden afgegeven. Uiteraard hoeven deze Derdelanders-familieleden evenmin een inburgeringsexamen af te leggen.

Na een verblijf van 5 jaar in Nederland komen de Unieburger en zijn familieleden in aanmerking voor duurzaam verblijf. Dit is de sterkste verblijfstatus in Nederland. Deze status gaat pas verloren na een afwezigheid uit Nederland van 2 achtereenvolgende jaren.

Heeft u advies nodig?
Inge kan u adviseren over de juiste stappen.

Nieuws en events

Regels voor zoekjaarvergunning gewijzigd

10 oktober 2017 Met ingang van 1 oktober 2017 zijn de regels voor de aanvraag van een verblijfsvergunning voor een zoekjaar aangepast. Er is nu vastgelegd...

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel tot verlenging van de naturalisatietermijn van 5 naar 7 jaar

3 oktober 2017 Vandaag heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel tot verlenging van de naturalisatietermijn van 5 naar 7 jaar verworpen. Alleen VVD, PVV, CDA en SGP...

Ontwikkelingen op het gebied van arbeidsmigratie

3 oktober 2017 Sarah Lindeboom en Inge Eggen- te Pas hebben een artikel geschreven over de ontwikkelingen op het gebied van arbeidsmigratie. In het artikel...

Nieuws en events