Migratie betekent: de grens passeren, afwijken van het gebaande pad. Dat vereist durf. Migrantenverhalen zijn daarom altijd bijzondere verhalen. Dat is wat ons inspireert.

Direct contact

Bel ons Wij zijn telefonisch bereikbaar op +31 (0)20 520 7050

EU onderdanen en hun familieleden

Alle EU-burgers en hun naaste familieleden hebben recht op verblijf in Nederland op grond van het EU-recht. Dit verblijfsrecht bestaat, onafhankelijk van de afgifte van een verblijfsvergunning. 

Gezinsleden van 'Unieburgers'
hebben geen MVV nodig en
hoeven niet in te burgeren.
EU-burgers of “Unieburgers” zijn onderdanen van andere EU landen dan Nederland. Ook Nederlanders die in een ander EU land woonachtig zijn geweest vallen hieronder. Deze groep heeft een rechtstreeks verblijfsrecht in Nederland, als zij zijn aan te merken als werknemer, werkzoekende of zelfstandige, of als zij beschikken over voldoende middelen van bestaan en een ziektekostenverzekering. De laatste categorie wordt de economisch niet-actieven genoemd.

Vooral voor familieleden van Unieburgers die zelf niet de nationaliteit hebben van een lidstaat van de Europese Unie - zogeheten Derdelanders - is het EU-recht en de daaraan verbonden verblijfsrechten belangrijk. Zij hebben namelijk dezelfde rechten als EU-burgers en worden ook verblijfsrechtelijk hetzelfde behandeld. Ook ongehuwd partners van EU-onderdanen worden onder bepaalde voorwaarden hetzelfde behandeld als Unieburgers.

Deze derdelanders hoeven dus niet in het bezit te zijn van een machtiging tot voorlopig verblijf (MVV) om Nederland in te reizen. Zij kunnen bij de Nederlandse vertegenwoordiging een inreisvisum aanvragen. Dit inreisvisum behoort snel en kosteloos te worden afgegeven. Uiteraard hoeven deze Derdelanders-familieleden evenmin een inburgeringsexamen af te leggen.

Na een verblijf van 5 jaar in Nederland komen de Unieburger en zijn familieleden in aanmerking voor duurzaam verblijf. Dit is de sterkste verblijfstatus in Nederland. Deze status gaat pas verloren na een afwezigheid uit Nederland van 2 achtereenvolgende jaren.

Meer informatie over dit onderwerp?
Sarah is specialist op dit gebied.

Nieuws en events

Working Holiday Program voor Argentijnen

7 juli 2017 Argentijnen kunnen met ingang van 1 juli 2017 een aanvraag indienen voor een Working Holiday Program verblijfsvergunning.  Voorwaarde is dat...

Onderdanen Oekraïne visum vrij

9 juni 2017 Onderdanen van Oekraïne hebben vanaf 11 juni 2017 geen visum meer nodig om voor kort verblijf (dat is maximaal 90 dagen uit 180 dagen) in...

Bijna alle aanvragen naturalisatie tot Nederlander ingewilligd

22 mei 2017 In 2016 zijn 23.190 aanvragen ingediend om te naturaliseren tot Nederlander . Deze aanvragen werden bijna allemaal ingewilligd: namelijk 97%. In...

Nieuws en events