Geprivilegieerden

Diplomaten en werknemers van Internationale organisaties hebben een bijzondere status die wordt aangeduid met de term geprivilegieerde. Zij vallen niet onder de Nederlandse Vreemdelingenwet, en hebben in plaats van een verblijfsvergunning een verblijfsdocument van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Houders van een geprivilegieerden document kunnen pas na 10 jaar ononderbroken verblijf in Nederland in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd op grond van de Vreemdelingenwet. Daarnaast behoort ook het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit tot de mogelijkheden.

Het verkrijgen van een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd betekent echter onmiddellijk het verlies van de geprivilegieerden status. Het verlies van deze status van de hoofdpersoon betekent over het algemeen dat ook de afhankelijke familieleden de status van geprivilegieerde verliezen. Daarbij wordt echter geen onderscheid gemaakt tussen de familieleden die voldoen aan de voorwaarden voor een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd, en degenen die daar niet aan voldoen. Het is daarom zaak zich goed te laten informeren alvorens te besluiten afstand te doen van de geprivilegieerden status.

Terug naar Particulieren

Kennismigrant: verplaatsing hoofdverblijf

8 april 2014 Bij verblijf van langer dan zes maanden buiten Nederland neemt de IND als regel aan dat er sprake is van... Lees verder »