Migratie betekent: de grens passeren, afwijken van het gebaande pad. Dat vereist durf. Migrantenverhalen zijn daarom altijd bijzondere verhalen. Dat is wat ons inspireert.

Direct contact

Bel ons Wij zijn telefonisch bereikbaar op +31 (0)20 520 7050

Studenten en afgestudeerden van buiten de EU

Studenten die zijn afgestudeerd in Nederland hebben verschillende mogelijkheden om hun verblijf in Nederland te verlengen.

De geldigheidsduur van de verblijfsvergunning voor studie zal na het afstuderen in Nederland binnen afzienbare tijd aflopen. Om het verblijf in Nederland te verlengen én om geen verblijfsgat op te lopen, dient tijdig een andere verblijfsvergunning te worden aangevraagd. De vergunning kan tot drie jaar na het laatste examen worden aangevraagd.

Met een zoekjaar  vergunning
kan elke arbeid worden
verricht zonder TWV.

Studenten kunnen na hun afstuderen in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning voor een zoekjaar. De verblijfsvergunning voor een zoekjaar is voor studenten een uitstekende mogelijkheid om zich verder te oriënteren in Nederland. Met deze verblijfsvergunning is het toegestaan om gedurende het zoekjaar elke arbeid te verrichten, zonder dat de werkgever hoeft te beschikken over een tewerkstellingsvergunning. De verblijfsvergunning wordt verleend voor ten hoogste 1 jaar. Na dit jaar dient een baan als kennismigrant te worden gevonden. De salarisdrempel voor deze categorie kennismigranten bedraagt, ongeacht hun leeftijd, € 2.272 bruto per maand (exclusief 8% vakantietoeslag), hetgeen neerkomt op € 29.445,12 (inclusief 8% vakantietoeslag) bruto per jaar.

Ook vreemdelingen die in Nederland wetenschappelijk onderzoek hebben verricht komen voor de vergunning in aanmerking.

Zoekjaar hoogopgeleiden
Ook kan de buitenlandse student een verblijfsvergunning als hoogopgeleide aanvragen. Deze optie staat in de eerste plaats open voor de student die in Nederland een opleiding op Master niveau heeft afgerond of is gepromoveerd. In de tweede plaats komen ook vreemdelingen die in het buitenland een Masters diploma hebben behaald in aanmerking. Zij moeten de titel hebben behaald aan één van de universiteiten uit de top-200 ranglijst van de meest recente lijst van de Times Higher Education World University Rankings, de QS World University Rankings, of de Shanghai Jiao Tong Ranking. De universiteit dient in het jaar van afstuderen in de top-200 ranglijst te zijn opgenomen. Buitenlandse studenten kunnen tot drie jaar na de datum die op het diploma is vermeld een verblijfsvergunning als hoogopgeleide aanvragen.

Wanneer het diploma is behaald aan een buitenlandse universiteit moet de vreemdeling het Nederlands of Engels machtig zijn om in aanmerking te komen.Tijdens de geldigheidsduur van de verblijfsvergunning als hoogopgeleide kan de vreemdeling in Nederland zoeken naar een baan als kennismigrant, of een aanvraag als zelfstandige indienen. Om als kennismigrant in dienst te treden hoeft de hoogopgeleide volgens de IND slechts aan het relatief lage salariscriterium van € 2.272 bruto per maand (exclusief 8% vakantietoeslag) te voldoen. Dit komt neer op een bruto jaarsalaris van
€ 29.445,12 (inclusief 8% vakantietoeslag) per jaar te voldoen.

De verblijfsvergunning wordt voor 1 jaar verleend en is niet verlengbaar. De vreemdeling met deze verblijfsvergunning mag gedurende het zoekjaar werken in Nederland..

Heeft u advies nodig?
Inge kan u adviseren over de juiste stappen.

Nieuws en events

Salarisnorm kennismigranten in 2018

4 december 2017 De nieuwe salarisnormen voor 2018 zijn bekendgemaakt . Met ingang van 1 januari 2018 gelden de volgende bruto maandnormen (exclusief 8%...

Scherper toezicht op erkend referent

1 december 2017 De Inspectie Veiligheid en Justitie heeft een rapport uitgebracht over de toezichthoudende taken van de IND op werkgevers die als erkend...

Verblijfsvergunning bij Nederlands kind

22 november 2017 Heeft u een kind met de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u eenvoudig een verblijfsvergunning voor verblijf bij uw kind krijgen. Het volgende is...

Nieuws en events