Zelfstandigen die zich in Nederland willen vestigen

Voor zelfstandig ondernemers en freelancers geldt een gedetailleerd puntensysteem. Voor Amerikaanse en Japanse zelfstandigen geldt een gunstiger regime, op grond van de Vriendschapsverdragen.

Volgens het puntensysteem moeten op de volgende onderdelen punten worden behaald:

  • persoonlijke ervaring
  • ondernemingsplan
  • toegevoegde waarde voor Nederland

Voor elk onderdeel afzonderlijk moeten tenminste 30 punten (van de beschikbare 100 punten per onderdeel) worden behaald. Elementen die punten opleveren zijn bijvoorbeeld: een goede financiële onderbouwing; de investering van een substantiëel kapitaal; en een hoog opleidings- en ervaringsniveau. Ook voorafgaande ervaring met Nederland levert punten op. Een verblijfsvergunning wordt ook verleend, indien voor elk van de onderdelen 'persoonlijke ervaring' en 'ondernemingsplan' minimaal 45 punten zijn behaald. In dat geval mag minder dan 30 punten worden behaald voor het onderdeel 'toegevoegde waarde voor Nederland'.

Het Ministerie van Economische Zaken beoordeelt de aanvraag en brengt advies uit aan de IND. De aanvraagprocedure neemt ongeveer 3 maanden in beslag.

Amerikaanse ondernemers kunnen een beroep doen op het Nederlands-Amerikaans Vriendschapsverdrag. Voor Japanners geldt het Japans Handelsverdrag. Beide verdragen bevatten vrijwel dezelfde voorwaarden:

  • inschrijving van de onderneming in de Kamer van Koophandel
  • investering van € 4.500 eigen kapitaal in de onderneming
  • een openingsbalans en prognose, opgesteld door een accountant met tenminste een Beconnummer

Terug naar Particulieren

Uitspraak HvJEU over Studierichtlijn

16 september 2014 Aan studenten uit derde landen die voldoen aan de algemene en bijzondere voorwaarden die zijn genoemd in artikel 6... Lees verder »

Vrij verkeer van diensten: belangrijk arrest HvJEU

14 september 2014 Het Hof van Justitie EU heeft op 11 september 2014 (C-91/13) een belangrijke uitspraak gedaan die ziet op... Lees verder »

Au-pairregeling aangescherpt

14 september 2014 Vreemdelingen die als au-pair in Nederland een verblijfsvergunning hebben mogen op dit moment maximaal 30 uur per... Lees verder »