Een oplossing vinden voor elk immigratievraagstuk, dat is onze doelstelling. Bedrijf of particulier, wij laten ons graag door u uitdagen.

Direct contact

Bel ons Wij zijn telefonisch bereikbaar op +31 (0)20 520 7050

Vestigen als zelfstandige in Nederland

Voor vreemdelingen die zich als zelfstandige in Nederland willen vestigen, geldt een puntensysteem. Indien voldoende punten worden behaald, wordt een verblijfsvergunning verleend. Amerikaanse en Japanse zelfstandigen kunnen een beroep doen op de Vriendschapsverdragen.

Het puntensysteem voor zelfstandigen bevat drie onderdelen:

  • persoonlijke ervaring
  • ondernemingsplan
  • toegevoegde waarde voor Nederland

Voor elk onderdeel afzonderlijk moeten tenminste 30 punten (van de beschikbare 100 punten per onderdeel) worden behaald. Elementen die punten opleveren zijn bijvoorbeeld: een goede financiële onderbouwing; de investering van een substantiëel kapitaal; en een hoog opleidings- en ervaringsniveau. Ook Het puntensysteem
vereist een goede
voorbereiding.
voorafgaande ervaring met Nederland levert punten op. Een verblijfsvergunning wordt ook verleend, indien voor elk van de onderdelen 'persoonlijke ervaring' en 'ondernemingsplan' minimaal 45 punten zijn behaald. In dat geval mag minder dan 30 punten worden behaald voor het onderdeel 'toegevoegde waarde voor Nederland'.

Het Ministerie van Economische Zaken beoordeelt de aanvraag en brengt advies uit aan de IND. De aanvraagprocedure neemt ongeveer 3 maanden in beslag.

Voor Amerikanen en Japanners die zich als zelfstandige in Nederland willen vestigen, geldt een veel gunstiger regime. Amerikanen kunnen een beroep doen op het Nederlands Amerikaans Vriendschapsverdrag. Voor Japanners geldt het Japans Handelsverdrag. De belangrijkste verblijfsvoorwaarden in beide verdragen zijn:

  • inschrijving in de Kamer van Koophandel
  • een investering van € 4.500 eigen kapitaal in de onderneming
  • een openingsbalans en prognose, opgesteld door een accountant met tenminste een Beconnummer
Meer weten over dit onderwerp?
Sander Groen kan u goed adviseren.

Nieuws en events

Working Holiday Program voor Argentijnen

7 juli 2017 Argentijnen kunnen met ingang van 1 juli 2017 een aanvraag indienen voor een Working Holiday Program verblijfsvergunning.  Voorwaarde is dat...

Onderdanen Oekraïne visum vrij

9 juni 2017 Onderdanen van Oekraïne hebben vanaf 11 juni 2017 geen visum meer nodig om voor kort verblijf (dat is maximaal 90 dagen uit 180 dagen) in...

Nieuws en events