Wij staan elk jaar in de top 3 van de beste advocatenkantoren op het gebied van klanttevredenheid.

Wij staan elk jaar in de top 3 van de beste advocatenkantoren op het gebied van klanttevredenheid.

In- en uitreis Schengen: nieuwe startdatum Entry/Exit System (EES) nog onduidelijk

Er is nog geen duidelijke start datum voor het nieuwe Entry/Exit System (EES), dat oorspronkelijk in mei 2023 in werking moest treden. Dit betekent dat de huidige inschatting nog steeds ‘zomer 2024’ is. Het EES is een geautomatiseerd systeem waarmee het in- en uitreizen in Schengen wordt geregistreerd voor niet-EU onderdanen, die kort verblijf in Schengen beogen (maximaal 90 out 180 dagen). Het vervangt het stempelen van de paspoort, en verplicht reizigers om biometrische gegevens af te staan bij het inreizen. Het nieuwe systeem valt samen met de introductie van het nieuwe European Traval Information and Authorisation System (ETIAS), wat de Europese variant op de Amerikaanse ESTA is.

De EU werkt al jaren aan het verbeteren van de registratie van de in- en uitreizen in het Schengengebied, zowel voor visumvrije reizigers als houders van een Schengenvisum. Dit zal uiteindelijk leiden tot een veel betere controle op te lang verblijf, omdat het handmatig tellen van de dagen op basis van paspoortstempels tot het verleden gaat behoren. Dit betekent dus ook dat reizigers nog beter hun 90 dagen in de gaten moeten houden.

Na invoering van de ETIAS moeten reizigers die gebruik maken van een vrije termijn eerst een ‘visa waiver’ aanvragen, vóór hun eerste bezoek aan Schengen. Beide wijzigigen worden verwacht in de zomer van 2024, en zullen een enorme wijziging betekenen voor bezoekers van het Schengen gebied.