Wij staan elk jaar in de top 3 van de beste advocatenkantoren op het gebied van klanttevredenheid.

Wij staan elk jaar in de top 3 van de beste advocatenkantoren op het gebied van klanttevredenheid.

Beroep tegen Wav-boete

Na de beslissing op bezwaar is het mogelijk om beroep in te stellen bij de rechtbank. Op dit moment zit er vaak al een langdurig traject op. Vanaf de constatering van de overtreding tot de beslissing op bezwaar is waarschijnlijk al veel tijd verstreken. Toch heeft er nog geen enkele onafhankelijk instantie geoordeeld over uw zaak.

De eerste onafhankelijke beoordeling

Tot nu toe zijn alle procedures namelijk gevoerd bij het Ministerie van SZW zelf. De rechter is de eerste onafhankelijke instantie die de aan u opgelegde Wav-boete zal beoordelen.

Als sinds de invoering van de bestuurlijke boete in 2005 zijn onze advocaten werkzaam op dit terrein. Zij behoren tot de weinige specialisten op dit gebied en hebben dan ook spraakmakende uitspraken gewonnen bij de Raad van State en de verschillende rechtbanken. Zie hieronder enkele recente uitspraken.

Grensoverschrijdende dienstverlening: boete van € 388.000 naar €0. 
Keten van bouwbedrijven
: boete van € 552.000 naar € 0.
In- en uitleensituatie van lassers
: boete van € 388.000 naar € 0.
Werkzaamheden tijdens proefperiode: boete van € 42.750 naar € 0.
Transportbedrijf: boete van € 24.000 naar € 0.
Keten van bouwbedrijven: boete van € 1.104.000 naar € 245.500.
Aardbeienbedrijf: boete van € 40.000 naar € 0.
Particulier en illegale schilders: boete van € 12.000 naar € 6.000.
Indiaas restaurant : boete van € 24.000 naar € 8.000.
Grieks restaurant: boete van € 8000 naar € 0.
Snackbar: boete van € 12.000 naar € 2.000.
Chinees restaurant: boete van € 12.000 naar € 0.
Bedrijf gewerkt met studenten: boete van € 24.000 naar € 10.000.

Stel op tijd beroep in

Het is erg belangrijk om op tijd beroep in te stellen. Als dat te laat is, zal de zaak niet inhoudelijk behandeld worden.

Bent u nog geen cliënt? Neem dan zo snel mogelijk na het ontvangen van de beslissing op bezwaar contact met ons op! Na het formeel instellen van beroep stuurt de advocaat de argumenten (‘gronden’) voor het beroep aan de rechtbank. Na enkele weken tot maanden worden de partijen uitgenodigd voor een zitting bij de rechtbank.

Goede voorbereiding

Het is van belang om de behandeling bij de rechtbank goed voor te bereiden. Er moeten duidelijke keuzes gemaakt worden ten aanzien van de argumenten (‘gronden’) die worden aangevoerd.

Het is meestal niet verstandig om zoveel mogelijk, niet altijd even sterke, argumenten aan te voeren. Vaak moeten deze worden ondersteund door aanvullende documenten en bewijzen of het horen van getuigen ter zitting. Hiervoor gelden procedureregels waarvan onze advocaten uiteraard volledig op de hoogte zijn. De meeste mensen komen niet vaak in een rechtszaal. Onze advocaten nemen de tijd om het verloop van de zitting vooraf met u te bespreken, zodat u weet wat u kunt verwachten.

Omdat het om een straf gaat, wordt de zaak bij de rechter compleet opnieuw behandeld. Er mogen ook nog nieuwe argumenten worden aangevoerd. Ook als u de bezwaarprocedure zelf heeft gedaan kan Kroes Advocaten u dus bijstaan tijdens de beroepsprocedure bij de rechtbank. Kroes Advocaten kan uw zaak behartigen op basis van een uurtarief, maar ook een vaste prijsafspraak behoort tot de mogelijkheden.

Sprongberoep

In sommige gevallen is het, met toestemming van het Ministerie van SZW, toegestaan om direct na het opleggen van de boete beroep in te stellen bij de rechtbank. Dit heet sprongberoep. Hierbij wordt de bezwaarfase overgeslagen.

Hoger beroep

Tegen de uitspraak van de rechtbank staat eventueel nog hoger beroep open.

Meer informatie over dit onderwerp?

Pieter Krop is de specialist op het gebied van Wav-boete.