Wij staan elk jaar in de top 3 van de beste advocatenkantoren op het gebied van klanttevredenheid.

Wij staan elk jaar in de top 3 van de beste advocatenkantoren op het gebied van klanttevredenheid.

Kennismigrant salaris 2020

De salarisnormen voor 2020 voor een verblijfsvergunning als kennismigrant, Europese Blauwe Kaart, Overplaatsing binnen een Onderneming (Intra Corporate Transferee), en zoekjaar hoogopgeleiden zijn bekendgemaakt.

Salarisnormen 2020

De volgende salarisnormen gelden in 2020 (bruto salaris per maand, exclusief 8% vakantietoeslag):

Salarisnorm Kennismigrant en overplaatsing binnen een onderneming (ICT)

 • Vanaf de leeftijd van 30 jaar: € 4.612
 • Tot 30 jaar: € 3.381

Salarisnorm Europese Blauwe Kaart

 • € 5.403

Salarisnorm Zoekjaar Hoogopgeleide

 • € 2.423

Welke salarisnormen gelden nu vanaf wanneer?

1. Aanvraag kennismigrant of ICT ingediend vóór 1 januari 2020, maar startdatum na 1 januari 2020

In deze situatie is de salarisnorm van 2019 van toepassing. Die was in 2019 € 4.500 bruto per maand. Het maakt niet uit dat de kennismigrant pas in 2020 in dienst treedt en zijn eerste salaris ontvangt in 2020. Daarbij kan de indiensttreding van de kennismigrant niet vele maanden later zijn. De IND heeft aan ons bevestigd dat een startdatum in februari 2020 geen enkel probleem is.

2. Aanvraag kennismigrant of ICT ingediend vanaf 1 januari 2020

In dit geval is de salarisnorm van toepassing zoals hierboven aangegeven.

Verlenging verblijfsvergunning kennismigrant

Bij de aanvraag verlenging van de verblijfsvergunning als kennismigrant zijn er twee situatie die van belang zijn.

 1. Welke salarisnorm is van toepassing indien de kennismigrant in de looptijd van zijn huidige verblijfsvergunning ouder is geworden dan 30 jaar en bij dezelfde werkgever blijft werken? In dat geval blijft de onder 30 jaar salarisnorm van toepassing.
 2. Welke salarisnorm is van toepassing indien de kennismigrant in de looptijd van zijn huidige verblijfsvergunning ouder is geworden dan 30 jaar en bij een andere  werkgever gaat werken nadat hij 30 jaar is geworden? In dat geval is de salarisnorm voor kennismigranten van boven de 30 jaar van toepassing.

Zoekjaar hoogopgeleide verblijfsvergunning: verlenging en wijziging werkgever

Voor kennismigranten die in het bezit zijn geweest van een verblijfsvergunning ‘zoekjaar hoogopgeleide’ of voldeden aan de voorwaarden daarvan gelden soepele regels bij verlenging of wijziging van werkgever. De laagste salarisnorm van € 2.423 blijft namelijk van toepassing.

 • Het maakt niet uit of de vreemdeling ouder is geworden dan 30 jaar.
 • Ook maakt het niet uit of de kennismigrant wijzigt van werkgever. Deze lage salarisnorm blijft van toepassing.

Europese Blauwe Kaart en erkenning als referent

De kennismigrantenregeling is een versnelde toelatingsprocedure. Binnen twee weken beslist de IND op de aanvraag voor verblijf als kennismigrant. Het bedrijf dat de aanvraag indient moet echter wel zijn erkend als referent door de IND. Lees hier meer over de voorwaarden om erkend te worden als referent. Met name als een onderneming minder dan drie jaar bedrijfsactiviteiten verricht, is de aanvraag erkenning als referent een langdurige procedure.

Ziet u dat niet zitten, dan kan de Europese Blauwe Kaart een uitkomst bieden. Om een Europese Blauwe Kaart aan te vragen hoeft de onderneming namelijk niet te zijn erkend als referent.

Er zijn drie twee grote verschillen met de kennismigrantenregeling.

 1. De salarisgrens is hoger voor de Europese Blauwe Kaart is hoger. Namelijk € 5.403 in plaats van € 4.612 bruto per maand. Bij de Europese Blauwe Kaart is er bij de salarisnorm geen verschil tussen kandidaten die jonger of ouder zijn dan 30 jaar. Beide gevallen is dit € 5.403 bruto per maand.
 2. De kandidaat moet minimaal een hogere opleiding hebben gevolgd die drie jaar heeft geduurd. Zijn diploma moet worden gewaardeerd door het IDW.
 3. Een ander verschil is de snelheid van de procedure. De aanvraag van de Europese Blauwe Kaart kan wel tot 90 dagen duren indien het bedrijf niet is erkend als referent. In de praktijk is dat overigens 6 tot 8 weken. De procedure voor de aanvraag kennismigrant is twee weken.

Meer informatie over de procedures rondom een kennismigrant of direct advies nodig? Neem contact met ons op.

Direct contact