Migratie betekent: de grens passeren, afwijken van het gebaande pad. Dat vereist durf. Migrantenverhalen zijn daarom altijd bijzondere verhalen. Dat is wat ons inspireert.

Direct contact

Bel ons Wij zijn telefonisch bereikbaar op +31 (0)20 520 7050

Studenten en afgestudeerden van buiten de EU

Studenten die zijn afgestudeerd in Nederland hebben verschillende mogelijkheden om hun verblijf in Nederland te verlengen.

De geldigheidsduur van de verblijfsvergunning voor studie zal na het afstuderen in Nederland binnen afzienbare tijd aflopen. Om het verblijf in Nederland te verlengen én om geen verblijfsgat op te lopen, dient tijdig een andere verblijfsvergunning te worden aangevraagd. De vergunning kan tot drie jaar na het laatste examen worden aangevraagd.

Met een zoekjaar  vergunning
kan elke arbeid worden
verricht zonder TWV.

Studenten kunnen na hun afstuderen in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning voor een zoekjaar. De verblijfsvergunning voor een zoekjaar is voor studenten een uitstekende mogelijkheid om zich verder te oriënteren in Nederland. Met deze verblijfsvergunning is het toegestaan om gedurende het zoekjaar elke arbeid te verrichten, zonder dat de werkgever hoeft te beschikken over een tewerkstellingsvergunning. De verblijfsvergunning wordt verleend voor ten hoogste 1 jaar. Na dit jaar dient een baan als kennismigrant te worden gevonden. De salarisdrempel voor deze categorie kennismigranten bedraagt, ongeacht hun leeftijd, € 2.364 bruto per maand (exclusief 8% vakantietoeslag), hetgeen neerkomt op € 30.637,44 (inclusief 8% vakantietoeslag) bruto per jaar.

Ook vreemdelingen die in Nederland wetenschappelijk onderzoek hebben verricht komen voor de vergunning in aanmerking.

Zoekjaar hoogopgeleiden
Ook kan de buitenlandse student een verblijfsvergunning als hoogopgeleide aanvragen. Deze optie staat in de eerste plaats open voor de student die in Nederland een opleiding op Master niveau heeft afgerond of is gepromoveerd. In de tweede plaats komen ook vreemdelingen die in het buitenland een Masters diploma hebben behaald in aanmerking. Zij moeten de titel hebben behaald aan één van de universiteiten uit de top-200 ranglijst van de meest recente lijst van de Times Higher Education World University Rankings, de QS World University Rankings, of de Shanghai Jiao Tong Ranking. De universiteit dient in het jaar van afstuderen in de top-200 ranglijst te zijn opgenomen. Buitenlandse studenten kunnen tot drie jaar na de datum die op het diploma is vermeld een verblijfsvergunning als hoogopgeleide aanvragen.

Wanneer het diploma is behaald aan een buitenlandse universiteit moet de vreemdeling het Nederlands of Engels machtig zijn om in aanmerking te komen.Tijdens de geldigheidsduur van de verblijfsvergunning als hoogopgeleide kan de vreemdeling in Nederland zoeken naar een baan als kennismigrant, of een aanvraag als zelfstandige indienen. Om als kennismigrant in dienst te treden hoeft de hoogopgeleide volgens de IND slechts aan het relatief lage salariscriterium van € 2.364 bruto per maand (exclusief 8% vakantietoeslag) te voldoen. Dit komt neer op een bruto jaarsalaris van
€ 30.637,44 (inclusief 8% vakantietoeslag) per jaar te voldoen.

De verblijfsvergunning wordt voor 1 jaar verleend en is niet verlengbaar. De vreemdeling met deze verblijfsvergunning mag gedurende het zoekjaar werken in Nederland.

Nieuws en events

Regeling Aziatische Koks per 1 oktober 2019 bekendgemaakt

10 september 2019 De nieuwe definitieve regeling voor tewerkstelling van Aziatische koks is bekendgemaakt. De regeling is alleen voor specialistische restaurants...

Nieuwe regeling voor werknemers van start-ups

12 augustus 2019 In de zomer van 2020 komt er een nieuwe regeling voor werknemers van start-ups. Deze regeling is er op gericht om het voor innovatieve start-ups...

Aziatische Koks: quotum TWV verhoogd naar 3200

21 juni 2019 Het aantal uit te geven tewerkstellingsvergunningen (TWV) en GVVA’s is voor de periode 1 oktober 2018 tot 1 oktober 2019 verhoogd naar 3200. Het...

Nieuws en events