Wij staan elk jaar in de top 3 van de beste advocatenkantoren op het gebied van klanttevredenheid.

Wij staan elk jaar in de top 3 van de beste advocatenkantoren op het gebied van klanttevredenheid.

Personen uit de Oekraïne en werken in Nederland

Oekraïners kunnen zo aan de slag als werknemer zonder tewerkstellingsvergunning. Dis is gebaseerd op de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Volgens de richtlijn moeten de lidstaten de ‘ontheemden’ uit de Oekraïne in bezit stellen van een verblijfvergunning, en moeten zij hen toegang geven tot de nationale arbeidsmarkt.

Maar wie komt er precies in aanmerking voor deze Richtlijn Tijdelijke Bescherming? Ook personen die een verblijfsvergunning in de Oekraïne hadden? En wat moeten de Oekraïners zelf regelen? Uiteraard een BSN nummer. Wat meer? En wat moet de werkgever weten, en regelen zodat de Oekraïense werknemer mag werken zonder tewerkstellingsvergunning? Mogen Oekraïners ook werken als stagiair? En mogen zij vrijwilligerswerk verrichten?

Als niet wordt gewerkt volgens de regels kan de Nederlandse Arbeidsinspectie de werkgever een boete van €8.000 oplegger. Per Oekraïner.

Esther Wolthuis heeft een overzichtsartikel geschreven over de situatie van Oekraïners in Nederland. Hierin kunt u als werkgever alles nalezen.