Wij staan elk jaar in de top 3 van de beste advocatenkantoren op het gebied van klanttevredenheid.

Wij staan elk jaar in de top 3 van de beste advocatenkantoren op het gebied van klanttevredenheid.

mr drs Sander Groen
Partner
mr drs Sander Groen, partner

Sander Groen is gespecialiseerd in arbeidsmigratie en Europees migratierecht. Sander is eveneens een specialist op het gebied van de bestuurlijke boete die in het kader van de handhaving van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) door de Arbeidsinspectie is opgelegd.

Sander wordt jaar in jaar uit opgenomen in de Who's Who Legal van Corporate Immigration Lawyers, als één van dé 'corporate immigration lawyers' van Nederland. The Who's Who Legal kenmerkt Sander als "a top name for compliance issues, as well as complex immigration matters, with an excellent track record advising clients in connection with highly skilled migrant visas". Lees hier zijn biografie in de Who's Who Legal.

In 2023 is Sander verkozen tot de beste advocaat van Nederland op het gebied van klanttevredenheid.

Zijn cliënten zeggen het volgende over hem:
  • “He is a very highly professional and knowledgeable corporate immigration practitioner".
  • Sander’s advice on immigration matters is unique and result oriented".
  • "His skills and professionalism undoubtedly helped me to achieve all the work permits approvals successfully on time”.
  • He is very committed, loyal, knowledgeable and professional”.

De cliënten van Sander zijn multinationals, grote (familie-)ondernemingen en ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Deze ondernemingen zijn onder andere actief in de IT, finance, energie- en voedingssector. Hij verzorgt de aanvragen voor de vereiste visa, verblijfs- en werkvergunningen voor hun werknemers en familie. Ook adviseert hij deze ondernemingen over naleving van de migratiewetgeving in Nederland.

Sander heeft een track record in het immigratierecht. Zo heeft de vreemdeling bijgestaan die de allereerste verblijfsvergunning als vermogende vreemdeling heeft ontvangen (2015). Hij heeft ook het bedrijf en haar werknemer bijgestaan aan wie de eerste EU Blue Card is afgegeven (2011), en hij heeft de ondernemer aan wie de eerste verblijfsvergunning als zelfstandig ondernemer op basis van het puntensysteem is toegekend bijgestaan (2006). In 2017 heeft de rechter voor de allereerste keer geoordeeld dat een besluit tot openbaarmaking van overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen niet mag worden bekendgemaakt. Sander heeft deze zaak bepleit voor zijn cliënt (2017). Klik hier voor de uitspraak.

Sander staat werkgevers bij in procedures tegen de oplegging van een boete wegens illegale tewerkstelling. Hij procedeert veelvuldig tegen de Inspectie SZW en met succes. Zo heeft hij vele spraakmakende zaken gewonnen. Al in 2008 heeft hij baanbrekende jurisprudentie geschapen, en in september 2016 heeft hij opnieuw een verstrekkende uitspraak behaald bij de Raad van State. Ook adviseert hij ondernemingen hoe ze kunnen voorkomen dat bestuurlijke Wav-boetes worden opgelegd. Cliënten bevinden zich in de bouwsector, horeca, uitzendbranche, en allerlei andere ondernemingen actief in diverse sectoren die een Wav-boete opgelegd hebben gekregen.

Het Europese recht bevordert migratie in de lidstaten terwijl de nationale wetten van de lidstaten migratie juist beperken. Het is daarom belangrijk om voor cliënten altijd op zoek te gaan naar aanknopingspunten met het Europese recht. Sander heeft veel ervaring op het gebied van advisering over het vrij verkeer van personen en het vrij dienstenverkeer binnen de Europese Unie.

Sander doceert arbeidsmigratie aan de universiteit en bij opleidingsinstituten Europees en Nederlands immigratierecht aan advocaten. Ook heeft hij les gegeven aan IND-ambtenaren op dit gebied. Voorts is hij co-auteur van het Commentaar Vreemdelingenbesluit 2000.

Lid SVMA Specialisten Vereniging Migratierecht Advocaten
Lid WRV Werkgroep Rechtsbijstand Vreemdelingen
Lid VAR Vereniging voor Bestuursrecht

Publicaties

in: Tijdschrift Voetbal en sportjuridische zaken, 2022, nr. 3

Iustitia Scripta en Stichting Migratierecht

in: GOW, juni 2019

in: GOW, april 2019, nr. 22

JV 2017/74

in: HR Rendement 2014, nr. 7

in: RV 2012, nr. 46

in: A&MR, 2013, nr. 4

in: A&MR, 2013, nr. 4

in Cobouw, 9 januari 2013

in: A&MR, 2012, nr. 8

in: Cobouw, 15 december 2011

in: A&MR, 2011, nr. 8

in: Tijdschrift Recht en Arbeid, 2011, afl. 8/9

In het nieuws

in: Het Financieele Dagblad, 20 juli 2011

in: Cobouw, 24 maart 2011

Van der Valk-hotel Schiphol beboet voor inhuren illegale klusjesman

Haatprediker weigeren? Het kan, als hij een gevaar is voor de openbare orde

Onterechte boetes vanwege werkzaamheden aan de spoorbrug over de IJssel

Profvoetballer Mauro en de Kennismigrantenregeling

Registratie Nederlandse orde van advocaten

Sander Groen heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende hoofdrechtsgebieden geregistreerd:

  • Vreemdelingenrecht

Op grond van deze registratie is Sander Groen verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.